SHARE

Nu îmi place să discut politică pe internet şi asta din diverse motive. Am zis să fac o excepţie, cu toate că nu e nimic de actualitate, dar cu siguranţă va redeveni (probabil în anii electorali, ca de obicei).

O dată la nişte ani populaţia slab-educată a societăţii civile se revarsă în rafale de injurii şi atitudini radical negative asupra unui cvasifenomen de autonomizare a trei judeţe ale României: Harghita, Covasna şi Mureş. Rafalele apar de obicei în urma unor mişcări agresive sau ale unor ilegalităţi. Oarecum îi pot înţelege şi pe oamenii ăştia: când trăieşti într-un stat absurd care nu îţi permite să vorbeşti limba nativă, faci orice ca să îţi urli drepturile. Ajungem la treaba asta mai târziu.

Deci, o dată la ceva ani nişte unii se enervează pentru că alţii se enervează din cauze total justificate. De ce zic că sunt prost educaţi? Pentru că sunt. Pentru că românii de rând nu înţeleg diferenţa dintre autonomie şi independenţă. Oamenii ăştia nu îşi dau seama că schemele astea sociale nu sunt decât diversiuni care atrag simpatia populaţiei maghiare din România. Politicienii unguri sunt exact ca politicienii români: se fac că le pasă numai când e an electoral. Când a fost ultima dată când aţi auzit ceva despre situaţia maghiarilor din România? Exact.

romani-uitati-tinutul-secuiesc
În imaginea de mai sus puteţi vedea o reprezentare fundamental greşită. “Ţinutul secuiesc” nu este o exclavă a statului ungar.

Cum mie îmi place mereu să fac listuţe şi chestiuţe, pentru că poate sunt (şi sunt) oameni care citesc articolul şi nu sunt de acord cu autonomia judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, vă voi face pe rândurile următoare trei enumerări: 1. Ce vor ungurii; 2. Ce NU vor ungurii; 3. Ce vor românii de la unguri . La sfârşit vă veţi da seama că nu ungurii sunt ăia absurzi în povestea asta.

1. Ce vor ungurii:

 • Să poată vorbi limba lor, pe care o vorbesc şi o stăpânesc de mici, în instituţii publice unde, de asemenea, se vorbeşte oricum aceeaşi limbă (de facto).
 • > Referitor tot la punctul anterior: actele juridice se întocmesc în limba statului, fapt ce din nou este o problemă. Chiar şi actele de interes local, restrâns, sunt scrise într-o limbă care nu este în circulaţie pe teritoriul respectiv. Asta e absurditatea pe care statul o impune şi noi suntem prea mândri şi plini de noi ca să o admitem: doi oameni vorbesc maghiară şi hotărăsc să cumpere o fântână în centrul oraşului unde populaţia este în întregime maghiară, dar hârtiile trebuie să fie obligatoriu scrise în română. Sper că asta îţi linişteşte ţie spiritul, naţionalistule care eşti tu!
 • Să aibă libertatea culturală de a-şi recunoaşte valorile naţionale, de la poeţi şi scriitori până la figuri politice. Sigur că există contradicţii între istoria noastră şi istoria lor, dar cei ce nu învaţă istoria riscă să o repete.
 • Regiunea lor să fie recunoscută pe plan naţional ca fiind o regiune în care se vorbeşte maghiară.

2. Ce NU vor ungurii:

 • Să fure Transilvania.
 • Să anexeze România.

Numai Transilvania singură are 7 milioane de locuitori din care 70% români. Ungaria are 9 milioane de locuitori. Dacă Ungaria ar anexa numai Transilvania s-ar alege cu o populatie de 16 milioane de locuitori din care aproximativ 5 milioane ar fi români. La câtă ură teoretică au maghiarii pe noi cu siguranţă nu şi-ar dori un stat format din 30% români, români care trebuie reprezentaţi în Parlament, primesc pensii, alocaţii, servicii sociale etc.

 • Să ne distrugă spiritul naţional sau alte dubioşenii xenofobe şi neîntemeiate.

3. Ce vor românii:

 • Să forţeze o populaţie sedentară de aproximativ 1000 de ani să vorbească o limbă pe care nu o cunosc.
 • Să înveţe istoria românilor care are o programă profund xenofobă. Manualele de clasa a 12-a au o lecţie specială în care ne învaţă cât de fraieri erau Sulzer şi Roesler pentru teoriile lor conform cărora Ardealul era pustiu când a ajuns Arpad. (Sigur că teoriile lor erau false, dar noi avem o lecţie specială pentru teoriile astea)
 • Să nu îi lase pe unguri să îşi recunoască valorile lor culturale.
 • Să plece în Ungaria dacă nu le convine.

Boule Domnule, argumentul “Să plece acasă!” este greşit şi absurd în acelaşi timp. Greşit pentru că secuii din arcul carpatic sunt acolo de aproximativ 1000 de ani. Ei nici măcar nu sunt etnici unguri, doar vorbesc maghiara. Au fost puşi acolo de Regatul Ungar pentru a păzi extremitatea ţării. Nu au unde să plece acasă! Aia e casa lor! Iar absurd pentru că nu mai suntem în secolul Imperiilor. Suntem în secolul democraţiei şi al instituţiilor. Fiecare comunitate trebuie reprezentată în mod corect şi civilizat.

Nu, domnule, stai liniştit, autonomia nu va avea loc niciodată. Statul român este prea absurd ca să facă asta. Statului român nu îi pasă nici măcar de români, d-apoi de etnicii minoritari. Până una alta îţi recomand să treci pe la şcoală, să înveţi diferenţa între autonomie şi independenţă, să înţelegi conceptul de drept la exprimare (care reprezintă şi o libertate) şi poate îţi vei dori personal ca secuii să aibă autonomie culturală.